KARMELOWA LAGUNA
składniki na 4 porcje :
jadalna ziemia
- 1/4 paczki słonych krakersów
- 1 łyżka karmelu
karmel
- 3 łyżki cukru
- 60ml śmietanki 30%
krem bawarski
- 300 ml mleka 3.2%
- 120 ml śmietanka 30%/36%
- 30 g cukru
- żółtka 2 szt
- żelatyna 8 g
- laska wanilii
- Śmietankę odstawić do lodówki żeby ją schłodzić. żelatynę namocz w niewielkiej .
- żółtka utrzyj z cukrem, zagotuj mleko z laską wanilii (polecam rozciąć ją w wzdłuż i przy użyciu łyżki wyciągnąć nasiona)
- po zagotowaniu mleka rozpuszczamy w nim żelatynę
- po wszystkim przecedzamy mleko przez sitko i wlewamy powoli do utartych żółtek cały czas ubijając i odstaw do schłodzenia
- schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do schłodzonej masy mleczno-jajecznej powoli mieszając i odstaw do stężenia.
zachęcam do pochwalenia się jak sprawdził się przepis w komentarzach
Komentarze
Prześlij komentarz