KARMELOWA LAGUNA

 KARMELOWA LAGUNA 


siemanko dzisiaj zaprezentuje Wam świetny deser, który zasmakuje każdej grupie wiekowej 

składniki na 4 porcje  :

jadalna ziemia 
- 1/4  paczki słonych krakersów 
- 1 łyżka karmelu 
karmel
- 3 łyżki cukru 
- 60ml śmietanki 30%

krem bawarski 

- 300 ml mleka 3.2%
- 120 ml śmietanka 30%/36% 
- 30 g cukru 
- żółtka 2 szt 
- żelatyna 8 g 
- laska wanilii

Sposób przygotowania 
  • Śmietankę odstawić do lodówki żeby ją schłodzić. żelatynę namocz w niewielkiej .
  • żółtka utrzyj z cukrem, zagotuj mleko z laską wanilii (polecam rozciąć ją w wzdłuż i przy użyciu łyżki wyciągnąć nasiona) 
  • po zagotowaniu mleka rozpuszczamy w nim żelatynę 
  •  po wszystkim przecedzamy mleko przez sitko i wlewamy powoli do utartych żółtek cały czas ubijając i odstaw do schłodzenia 
  • schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do schłodzonej masy mleczno-jajecznej powoli mieszając i odstaw do stężenia. 
po skończeniu porcjujemy to w pucharkach po 100ml i dekorujemy według uznania 

zachęcam do pochwalenia się jak sprawdził się przepis w komentarzach 





Komentarze