Jajko po benedyktyńsku

 JAJKO PO BENEDYKTYŃSKU 


PROSTE DANIE NAJEPSZE NA ŚNIADANIE PONIEWAŻ JEST LEKKIE POŻYWNE I PROSTE DO ZROBIENIA, JEST DO DANIE NA KAŻDĄ PORE ROKU 


SKŁADNIKI ( NA 1 PORCJE )

  • 1 JAJKO  
  • 1 KROMKA CHLEBA TOSTOWEGO 
  • SZCZYPIOR ( DO DEKORACJI )
  • 2 PLASTRY BOCZKU WĘDZONEGO SUROWEGO 
  • SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI ( 2 ŻÓŁTKA, 5ML SOKU Z CYTRYNY, SÓŁ I PIEPRZ DO SMAKU 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

JAJKO PO BENEDYKTYŃSKU GOTUJEMY W DUŻEJ ILOŚCI WODY Z ODROBINĄ OCTU I GOTUJEMY DO MOMENTU AŻ BIAŁKO SIĘ ZETNIE . BOCZEK WĘDZONY SMAZYMY NA PATELNI DO GRILOWANIA POCZYM ODSTAWIAMY DOCOSTYGNIĘCIA I NA TEJ SAMEJ PATELNI GRILUJEMY CHLEB TOSTOWY 

SOS HOLENDERSKI 

JAJKA UBIJAMY CAŁY CZAS MIESZAJĄC W KOMPIELI WODNEJ JEŻELI ZMIENI KOLOR BARDZIEJ KREMOWY DODAJEMY SÓL, PIEPRZ I SOK Z CYTRYNY NAJLEPIEJ SOS PODAĆ CHWILE PO ZROBIENIU ZE WZGLĘDU NA TEMPERATURE 

Komentarze