TARTA BRZOSKWINIOWA Z KREMEM WANILIOWYM
dziś pokaże wam świetny pomysł na deser a jest do przepyszna tarta brzoskwiniowa z kremem waniliowym
przepis
ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
100g cukru
masa :
1/2 cytryny
świeże brzoskwinie lub z puszki
200g śmietany 18%
1 laska wanilii
75g cukru
2 jajka
i gałązka mięty (do dekoracji)
sposób przygotowania
z podanych składników zgniatamy kruche ciasto. zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce. ciastem wykładamy formę do tarty nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'C na około 12-15 minut. Teraz możemy przygotować nadzienie do tarty
Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy śmietanę i jeszcze chwile ubijamy na końcu dodajemy nasiona wanilii. brzoskwinie jeżeli korzystamy ze świeżych obieramy i nacinamy. następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na podpieczone ciasto wysypujemy trochę płatków migdałowych aby opóźniły wchłanianie masy przez ciasto. na to wylewamy masę i układamy brzoskwinie. wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy jeszcze około 15 minut. masa musi się ściąć po upieczeniu tarty chłodzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na 3-4 godziny i po tym czasie tarta jest gotowa do spożycia
Komentarze
Prześlij komentarz